Руските власти съобщиха, че са арестували американски журналист от The Wall Street Journal по обвинения

...
Руските власти съобщиха, че са арестували американски журналист от The Wall Street Journal по обвинения
Коментари Харесай

Русия арестува американски журналист по обвинения в шпионаж

Руските власти оповестиха, че са арестували американски журналист от The Wall Street Journal по обвинявания в шпионаж. 

Евън Гершкович беше арестуван в град Екатеринбург по съмнение в " шпионаж в полза на американското държавно управление ", се споделя в изказване на Федералната работа за сигурност (ФСБ), предадено от държавни медии, оповестява " Дарик ".

ФСБ упрекна Гершкович в събиране на „ информация, представляваща държавна загадка за активността на едно от предприятията на съветския военно-промишлен комплекс “.

То не дава доказателства или спомагателни детайлности за това по кое време Гершкович е бил задържан. Ако бъде приет за отговорен, той може да получи до 20 години затвор.

Гершкович е публицист, отразяващ събитията в Русия, Украйна и някогашния Съветски съюз.

Преди това той е бил кореспондент за Agence France-Presse и Moscow Times и помощник по вести в New York Times, според авторската му страница в уеб страницата на The Wall Street Journal.

Неговата най-нова статия, която беше оповестена по-рано тази седмица и съавторствана, включваше заглавието: „ Икономиката на Русия стартира да се разпада “.

Wall Street Journal каза в изказване, предадено от вестника, че е „ надълбоко угрижен за сигурността на господин Гершкович “.

Гершкович е първият публицист от американско издание, задържан по обвинявания в шпионаж в Русия след Студената война.

Арестът му идва на фона на мощното напрежение сред Москва и Вашингтон поради руската инвазия в Украйна и до момента в който Кремъл подхваща вътрешни репресии против свободата на словото, както и след нашумялата замяна на пандизчии, включваща звездата на WNBA Бритни Гринър.

Гринър беше освободена от съветска наказателна колония през декември в подмяна на търговеца на оръжие Виктор Бут, откакто се призна за отговорна, че е държала вейп кутии с масло от канабис в багажа си, само че сподели, че не е имала незаконни планове.

Имаше очаквания, че Пол Уелън - американски изпълнителен шеф на корпоративната сигурност, хвърлен в пандиза в Русия по обвинявания в шпионаж, може да бъде включен в размяната, само че той остава в пандиза.

През последните години съветският президент Владимир Путин ръководи най-голямата репресия срещу свободната преса и политическото противоречие от руската ера.

Неговото пълномащабно навлизане в Украйна докара до усилване на това, като страната одобри строги закони, които не разрешават рецензията към военните.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР